Naša zemlja umereno pripremljena u oblasti zapošljavanja

Bez autora
Jun 27 2024

Za ocenu radnih i socijalnih prava u Srbiji, kao i funkcionisanja ovdašnjeg tržišta rada od velokog značaja je izveštaj Evropske komisije (EK).

Prema stavu EK naša zemlja je umereno pripremljena u oblasti socijalne politike i zapošljavanja. Pre svega, pohvaljen je izvestan napredak u vezi sa prošlogodišnjim preporukama usvajanjem novog Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, koji je delimično usklađen sa pravnim tekovinama Evropske unije. U pogledu radnog zakonodavstva, u izveštaju se ponovo navodi da izmene Zakona o radu iz 2014. godine nisu u potpunosti u skladu sa tekovinama Evropske unije, kao i da rad na nacrtu novog Zakona o radu treba tek da otpočne uključujući i odredbe o stranim upućenim radnicima u skladu sa pravnim tekovinama EU, čime bi se izbeglo dalje odlaganje sprovođenja akcionog plana za poglavlje 19.

Osim navedenog, novi Zakon o štrajku još nije usvojen, a neophodna je i izmena zakonskog okvira u cilju jačanja bipartitnog i tripartitnog socijalnog dijaloga na svim nivoima. Ovo posebno vredi s obzirom na procenu da se socijalni dijalog u Srbiji ocenjuje kao vrlo slab, a posebno u pogledu učešća socijalnih partnera u razvoju za njih značajnih politika.

– U aspektu pospešivanja zapošljavanja negativno je ocenjen izostanak koordinator programa „Garancija za mlade” koji je nedostajao u delu izveštajnog perioda, kao i činjenica da plan za sprovođenje programa „Garancija za mlade” još nije usvojen. U pogledu budžetskih izdvajanja za aktivne politike tržišta rada kao procenat BDP, konstatovano je da sredstva nisu povećana u 2023. godini – navodi se u šestom izdanju godišnjeg Izveštaja o stanju radnih prava u Srbiji za 2023. godinu Fondacije Centar za demokratiju,

U pogledu funkcionisanja tržišta rada Evropska komisija je potvrdila da se tržište rada lane dodatno oporavlja nakon pandemije koja je pogodila svet 2020, iako njegov tempo usporava. Međutim, negativni aspekti su izraženi kroz znatan broj migracija iz Srbije i stalni pad broja stanovnika koji nastavlja da opterećuje ponudu radne snage. Pozitivna strana jeste smanjena stopa nezaposlenosti u odnosu na isti period prethodne godine u četvrtom kvartalu 2022. godine. Ovo, prema stavu Evropske komisije, označava povratak dugoročnom trendu postepenog pada nezaposlenosti. Takođe, vredi naglasiti i da je u izveštaju EK ocenjeno da je Srbija umereno pripremljena u oblasti slobode kretanja radnika u kojoj je ostvarila ograničen napredak, nastavljajući sa pripremama za pridruživanje Evropskoj mreži službi za zapošljavanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik